Skip to main content

Jaga meiega oma komalugu (kuni 5. jaanuarini)

Eesti Keele Instituut 15. detsember 2021

Oled sa mõelnud, kui tore kirjavahemärk on koma? Ta näeb välja dünaamiline ja lohakalt elegantne, kuid on palju isikupärasem kui punkt. Komad seovad lause üheks, luues ühtekuuluvuse ja ühtsuse. Koma ei ole lõpp, vaid tunnusmärk sellest, et kõik läheb edasi. Näiteks saab koma järele alati veel ühe sõbra nime kirjutada.

komakogemus esilehe uudis 2

Millisena koma sulle mõjub, missuguseid emotsioone ja mõtteid tekitab? Pane kirja mõni tore meenutus kooliajast, õppimisest või õpetamisest, jaga kõige keerulisemat või segasemat komalauset. Võib-olla meenub sulle mõni komanali, soovid hoopis tervitada oma emakeeleõpetajat, koma olulisust esile tuua või on su sõbra hüüdnimi Koma. Ehk proovid moodustada lauseid, kus koma muudab lause tähendust, või fantaseerida teemal, mis juhtuks, kui koma olemas ei oleks.

Toredamate komalugude jagajatele kingime tänutäheks kaks pühendusega Lauri Räpi raamatut “Lihtsate asjade tähtsus” ning kaks eksklusiivset Eesti Keele Instituudi pleedi.

Sinu komalugu ootame 5. jaanuarini veebilehel komakogemus.ee. Vahvamad lood avaldame meie FB lehel.

Oma lood ja märkamised on meile saatnud ka armastatud kirjanik Leelo Tungal, Keeleameti peadirektor ja lastekirjanik Ilmar Tomusk, Instagrami Õigekirjagurmaan Kert Kask, kirjanik ja tekstilooja Lauri Räpp, multikunstnik Kiwa, kirjanik Paul-Eerik Rummo, kirjanik Justin Petrone ning Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudi doktorant Aimi Pikksaar. Kalamburist ja emakeele populariseerija Keiti Vilms on välja kaevanud mõned komakalambuurid. Need kõik jõuavad peagi ka sinuni.

Kas sa teadsid, et Tartu rahulepinguga on seotud salapärane komamõistatus. Mine komakogemus.ee lehele ja loe juba meile saadetud lugusid.

 

Lase loovusel lennata!

 

Komalugusid aitab kokku koguda Rahva Raamat. Õpilasi ja õpetajaid kaasab Emakeeleõpetajate Selts.

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!