Skip to main content

EKI spontaanses stiilis kõnesünteesi projekt sai ETAgi arendusgrandi taotlusvoorus rahastuse

Eesti Keele Instituut 29. juuni 2021

 

Eesti Teadusagentuuri hindamisnõukogu otsustas 17. juunil toimunud koosolekul anda 2021. ja 2022. aastal välja kokku 12 arendusgranti kogumahus 1 194 750 eurot. Arendusgrandi eeltaotlusi esitati 76 ja teise taotlusvooru pääses edasi 52 taotlust kümnest teadusasutusest. Taotlusi hindasid nii teadlased kui ka vastava ala praktikud ning ekspertkomisjon.  

12 rahastatud taotlusest seitse kuulub loodusteaduste ja tehnika valdkonda, kolm bio- ja keskkonnateaduste valdkonda, üks terviseteaduste ning üks ühiskonnateaduste ja kultuuri valdkonda. Viimane ongi Eesti Keele Instituudi (EKI) grant, mille toel hakatakse järgmisel aastal arendama vahendit, mis muudaks kirjaliku vestluse loomulikuks kõneks.

liisipiits 1

EKI vanemteaduri ning kõneuurimise ja kõnetehnoloogia osakonna juhi Liisi Piitsa (pildil) sõnul on kõnesüntesaatoreid Eestis seni kasutatud peamiselt kirjalikus žanris tekstide ettelugemiseks. „Kõik praegused sünteeshääled on treenitud etteloetud kõnel ja sobivad hästi uudiste või õppematerjali ettelugemiseks,“ kinnitab värskelt rahastuse saanud projekti juht. Spontaanses kõnestiilis rääkivaid sünteeshääli pole Eestis veel ühtegi. Neid aga läheb järjest enam vaja süsteemides, kus kõne peaks kõlama nii, nagu oleks tegu loomuliku vestlusega: virtuaalsete assistentide puhul, juhtudel, kui inimese enda kõnevõime on häiritud ja ta kasutab suhtluses abivahendina kõnesüntesaatorit, sõnumivahetuse ning subtiitrite ettelugemisel jms.

 

„Tekst-kõne-süntees on tehnoloogia, mis muudab kirjaliku teksti kõneks. Me soovime luua Eesti esimese spontaanses kõnestiilis kõneleva süntesaatori. Selleks kogume ja märgendame spontaanse kõne korpusi ja treenime nende põhjal iseõppivatel meetoditel sünteeshääli. Projekti tulemusel valmib järgmise aasta lõpuks spontaanses stiilis kõnesüntesaatori prototüüp, mida on võimalik kasutada süsteemides, mis vajavad väljundina spontaanset kõnet,“ selgitab Piits.

 

Piits tänab kogu meeskonda, kes panustas projektitaotluse kirjutamisse ja oli valmis uudses projektis kaasa lööma: „Taotluse esitamiseks sai ära tehtud suur töö. Loomulikult ootab veel suurem ja põnevam töö ees.“  

 

Kõikide rahastust saanud projektide lühitutvustustega saab tutvuda ETAgi kodulehel.

2021. aasta taotlusvooru täpsema statistika leiab SIIT.

Lisainfo:
Liisi Piits
liisi.piits@eki.ee

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!