Skip to main content

24. septembril toimub Väike-Maarjas Wiedemanni keelepäev

Eesti Keele Instituut 08. september 2021

24. septembril toimub Väike-Maarjas F. J. Wiedemanni keelepäev. Tänavune Wiedemanni keeleauhinna laureaat, keeleteadlane ning meie vanemleksikograaf Jüri Viikberg (pildil) pälvis keeleauhinna pühendunud töö eest eesti murrete, väliseestlaste keele ja keelekontaktide uurimisel ning õpetamisel.

Traditsiooniliselt toimub laureaadi nimitamme istutamine keeletammikusse, Jüri Viikberg peab ka ettekande “Sõnalaenud ajasõelas”. Ametliku osa lõpetab vestlusring “Noorte keelemaastik”. Otseülekannet saab jälgida Emakeele Seltsi Youtube’i kanali kaudu. Täpsem päevakava ja registreerumine https://www.emakeeleselts.ee/…/wiedemanni-keeleauhinna…/.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhind on riiklik auhind, mis antakse igal aastal ühele inimesele väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel.

widemanni keelepäev

Jüri Viikberg on töötanud pikka aega Eesti Keele Instituudis, samuti Tallinna Ülikoolis ja Uppsala Ülikoolis. 1989. aastal kaitses ta Tartu Ülikoolis doktorikraadi väitekirjaga Siberi eestlaste keelest “Eesti keelesaared Siberis (tekkimine, areng, kontaktid)”. Viikbergi peamised uurimisvaldkonnad on eesti murded, väliseestlaste keel ja kirjakeele ajalugu. Ta on juhtivaid murdeuurijaid, kellelt on ilmunud “Eesti murrete grammatika”, mis ühtlasi on esimene tervikülevaade eesti murrete grammatilisest ehitusest. Jüri Viikberg on koostanud ja toimetanud mahukat “Eesti murrete sõnaraamatut” ning on kõrgkooliõpiku “Eesti murded ja kohanimed” üks autoreist. Murdeuurimise kõrval on Jüri Viikberg pühendunud eesti keele ajaloole, mille seletamisel on tema tähelepanu pälvinud keelekontaktid, väliseesti keel ja laensõnavara.

Laureaati tutvustab EKI keeleajaloo, murrete ja soome-ugri keelte osakonna juhataja Tiina Laansalu. Ettekande “Kuidas eestlane tunnustab?” teeb meie vanemteadur Ene Vainik

Keelepäeva korraldavad Väike-Maarja vallavalitsus ja noortevolikogu, Väike-Maarja Gümnaasium, Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakond, Emakeele Selts. 

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!