Skip to main content

Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis Lembit Vaba

Eesti Keele Instituut 10. september 2021

Eesti välisminister Eva-Maria Liimets ja Läti välisminister Edgars Rinkēvičs kuulutasid 4. septembril Tallinnas välja Eesti ja Läti keeleauhinna võitja, kelleks on meie hea kaastöötaja Lembit Vaba.

lembit vaba foto

Keeleteadlane dr Lembit Vaba on silmapaistev balti-läänemeresoome keelekontaktide ning sõnavara ajaloo uurija. Temalt on ilmunud kaks monograafiat läti-eesti keelesuhetest: „Läti laensõnad eesti keeles“ (1977) ja „Uurimusi läti-eesti keelesuhetest“ (1997). Lembit Vaba on avaldanud arvukalt teadusartikleid, milles on keskendunud balti laenudele läänemeresoome keeltes ja läti-eesti-liivi kontaktidele, samuti on ta käsitlenud muid eesti sõnavara etümoloogilise uurimisega seotud teemasid. Suur osa Lembit Vaba artiklitena avaldatud uurimustest on koondatud kogumikku „Sõna sisse minek“ (2015).  

Lembit Vaba on olnud kauaaegne Eesti Keele Instituudi vanemteadur ning Tallinna ja Tampere ülikooli õppejõud. Ta on Emakeele Seltsi auliige ja Läti Teaduste Akadeemia välisliige ning on pälvinud oma teadustegevuse eest mitmeid tunnustusi, nt Balti Assamblee teadusauhind 2008 ja ajakirja Keel ja Kirjandus aastapreemia 1986, 2003, 2011. Hetkel lööb Lembit Vaba kaasa Eesti Keele Instituudi  akadeemilise etümoloogiasõnaraamatu töörühmas ning perekonnanimeraamatu töörühmas.

„Tänavune Eesti ja Läti keeleauhinna laureaat Lembit Vaba on õppejõu ja teadlasena aidanud järjepidevalt eesti ja läti keeli ja kultuure üksteisele lähendada. Loodan, et tema pühendunud tegevus on eeskujuks ja innustuseks keele-, kirjanduse- ja kultuurihuvilistele just eesti ja läti keele vallas tegutsemiseks,“ ütles välisminister Eva-Maria Liimets.

„Lembit Vaba ulatuslikud teadmised sõnavara ajaloo ja keelekontaktide, eriti läänemeresoome ja balti keelekontaktide vallas, on meie töös äärmiselt tänuväärsed. Soovime talle Eesti Keele Instituudi poolt selle väärt tunnustuse puhul palju õnne!“ sõnas Eesti Keele Instituudi keeleajaloo, murrete ja soome-ugri keelte osakonna juhataja Tiina Laansalu.

Eesti ja Läti keeleauhinna eesmärk on suurendada teadmisi eesti ja läti keelest ning tunnustada eesti ja läti tõlkijate, keeleteadlaste, õpetajate ja keeleõppeprojektide läbiviijate saavutusi nende keelte edendamisel. Preemia rahaline väärtus on 3000 eurot, mille eraldavad võrdselt mõlema riigi välisministeeriumid. Žüriisse kuulusid nii mõlema riigi välisministeeriumi esindajad kui ka keele- ja kirjandusasjatundjad.

Keeleauhind anti tänavu välja kaheteistkümnendat korda.

Foto: Kristi Sits

 

Välisministeeriumi uudis https://vm.ee/et/uudised/eesti-ja-lati-keeleauhinna-palvis-lembit-vaba.

 

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!