Skip to main content

Kihnu valla 12. aukodanik on Jüri Viikberg

Eesti Keele Instituut 28. märts 2022

Märtsi alguses tunnustati Kihnu rahvamajas neid, kes Kihnu väge toidavad ja saare elu edendavad. Valla aukodaniku tiitliga pärjati meie vanemleksikograaf Jüri Viikberg.

kihnu aukodanik

Jüri Viikberg on aastaid olnud nõu ja jõuga abiks kihnukeelse kirjavara (kihnukeelne „Aabets”, „Kihnlasõ emäkiel“) koostamisel ja toimetamisel. Tema abi Kihnu sõnaraamatu koostamisel ja toimetamisel on saarerahva sõnul olnud hindamatu ning tema üldharivad loengud ja sõnavõtud Kihnu kielekojas on aidanud kihnlastel veelgi rohkem tajuda oma keele ja kultuuri väärtust ning olulisust seda talletada ja edasi arendada.

Jüri Viikbergile kuulub mõte murdekeeltest kui rikkalikust sahvrist, kust nii kirjakeel, ühiskeel, teaduskeel kui släng saab tänuväärset ainest ja tuge. “Kihnu on igas mõttes eriline. Mõnes mõttes on see juhus, et olen sattunud olema nagu vahemees Kihnu inimeste ja kogutud materjalide vahel nii aabitsa kui sõnaraamatu koostamisel,” sõnab Jüri Viikberg.

Jüri Viikberg käis auhinda vastu võtma koduloolase, õpetlase ja muusiku Theodor Saare 116. sünniaastapäeval, mil vallavolikogu esimees Lääne Veera andis talle üle aunimetusega kaasneva tunnustuskirja koos Kihnu tekiga. 

Jüri Viikberg on Eesti Keele Instituudi vanemleksikograaf ja Tallinna Ülikooli Humanitaarteaduste instituudi emeriitdotsent. Ta on pälvinud 2006. aastal  Valgetähe IV klassi teenetemärgi ning 2021. aastal Ferninand Johann Wiedemanni keeleauhinna.

Foto: Kihnu Rahvamaja. Mark Soosaar ja Jüri Viikberg. 

 

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!