Skip to main content

Vikerraadio e-etteütlus on pühendatud laulu- ja tantsupeole

Eesti Keele Instituut 02. märts 2023

Tänavu 16. korda toimuv Vikerraadio e-etteütlus on emakeelepäeva üks oodatumaid sündmusi. Sel korral on e-etteütluse tekst inspireeritud noorte laulu- ja tantsupeost, aga ka liikumisaastast ja Artur Alliksaarest.

Korraldajad ootavad lisaks kõikidele teistele osalema laulu- ja tantsupeolisi, kes saavad end etteütluse lehel eraldi ära märkida. Igal aastal on e-etteütlusel osalenud sajad koolid ning ettevõttedki tähistavad emakeelepäeva ühise e-etteütluse kirjutamisega.

Etteütlus23 FB post

E-etteütluse päeval, 14. märtsil kell 10.25 tuleb raadioeetrist kuuldav tekst sisestada Vikerraadio kodulehel olevasse tekstiaknasse. Aken aktiveerub kell 10. Etteütlust saab kirjutada kella 11ni, teksti loetakse raadios ette korduvalt.
E-etteütlust on võimalik kaasa teha ka nägemis- ja kuulmispuudega inimestel. Samaaegselt raadioeetris kõlava tekstiga ilmub ERR.ee portaali video, kus teksti saab lugeda huultelt. Etteütluse lehekülg on kohandatud nägemispuudega inimestele.

Osalemise kategooriad

Vikerraadio kuulutab võitjad välja kell 14.05 algavas saates, kus selgitatakse ka tekst lahti. Saates avalikustatakse parimad kuues kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed, vaegkuuljad ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Eriauhind antakse parimale nutiseadmega kirjutajale ning auhindu loositakse välja kõikide osalejate vahel.

Korrektne tekst koos paralleelvariantide ja veaohtlike kohtade selgitustega pannakse üles Vikerraadio kodulehele. Etteütluse päeval saab kirjutamise käigus tekkinud küsimusi täpsustada keelenõuande telefonil 631 3731 (töötab kell 11-15).

Keelesäutsud ja eelharjutus

Etteütluse eel jagab Õigekirjagurmaan Kert Kask Vikerraadio keelesäutsudes näpunäiteid korrektseks kirjutamiseks ning üks säuts annab otsese vihje ühele tänavuses e-etteütluses esinevale veaohtlikule sõnale või keelendile.
Säutsud on Vikerraadio eetris 8.-14. märtsil kell 8.55 ning need leiab samal ajal ka Õigekirjagurmaani Instagrami lehelt.

Alates 2. märtsist on võimalik ERRi meelelahutusportaalis teha e-etteütluse eelharjutust, mille on eelmise aasta e etteütluse vigade ja muude eksimuste põhjal kokku pannud EKI vanemkeelekorraldaja ja e-etteütluse meeskonnaliige Maire Raadik.

Vahvad fotod e-etteütluse kirjutamisest on oodatud aadressile viker@err.ee. Sotsiaalmeedias palume kasutada teemaviidet #vikerraadioetteütlus.

Tänavuse e-etteütluse teksti koostavad:

  • Tartu Ülikooli eesti kirjanduse doktorant ja Tallinna Ülikooli kirjandusõpetuse ja eesti kirjanduse nooremlektor Joosep Susi;
  • Eesti Keele Instituudi juhtivkeelekorraldaja Peeter Päll;
  • Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik;
  • Eesti Keeletoimetajate Liidu esimees, Tartu Ülikooli keelenõunik Helika Mäekivi;
  • Tallinna Ülikooli emakeeledidaktika lektor Merilin Aruvee;
  • Rocca al Mare Kooli Vodja Individuaalõppekeskuse eesti keele ja kirjanduse õpetaja Triin Toome;
  • Haridus- ja teadusministeeriumi keelepoliitika osakonna nõunik Sirli Zupping;
  • Vikerraadio vastutav toimetaja, “Keelesaate” autor Piret Kriivan.

Etteütluse auhinnad on välja pannud haridus- ja teadusministeerium, Rahva Raamat, Apollo ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA.

E-etteütlust korraldab Vikerraadio koos Eesti Keele Instituudi ja Haridus- ja Teadusministeeriumiga.

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!