Skip to main content

New Yorgis arutati rahvusvahelise kohanimekorralduse põhimõtteid

Eesti Keele Instituut 09. mai 2023

1.–5. mail 2023 toimus New Yorgis ÜRO kohanimeekspertide rühma (UNGEGN) istung, kus arutati rahvusvahelise kohanimekorralduse põhimõtteid.

Peeter ja Tiina NY-s

Istungil osalesid kokku 51 riigi esindajad. Eestit esindasid Eesti Keele Instituudi nimeeksperdid Peeter Päll ja Tiina Laansalu, kes esitlesid kohanimenõukogu eestvedamisel koostatud Eesti riigiaruannet. Istungil olid esindatud ka rahvusvahelised organisatsioonid ja ettevõtted, nt Google, Unicode’i konsortsium ja ICANN (domeeninimesid haldav organisatsioon). 

Kohanimed on tähtsad mh hädaolukordades, kus on abi osutamiseks vaja korrastatud ja ajakohaseid ruumiandmeid. Samas tunnustatakse kohanimesid üha enam kui vaimse kultuuripärandi osa. Nende kahe suundumuse, pragmaatilise ja emotsionaalse ühitamine on keeruline, näiteks seekord vaieldi eriti eksonüümide teemal – kas need on kultuuriväärtused või segavad suhtlust? Eksonüümid on n-ö väljastpoolt pandud nimed, mis kohalikest erinevad; eestikeelsed eksonüümid on nt Varssavi (kohalik nimi Warszawa) ja Pariis (Paris). Jõuliselt kerkis esile ka põlisnimede teema. 

Eesti on UNGEGNi töös järjepidevalt ning aktiivselt osalenud alates 1992. aastast. Aastatel 1998–2023 oli Peeter Päll UNGEGNi latinisatsioonisüsteemide töörühma juht. Istungi lõpus tänas UNGEGNi juhatus Peetrit väga hinnatud ja pretsedenditu 25-aastase panuse eest töörühma töösse.

tänamine

Peeter Pälli tänamine: (vasakult) ÜRO Statistikaameti direktor Stefan Schweinfest,
Peeter Päll, UNGEGNi esimees Pierre Jaillard (Prantsusmaa)

tänukiri

Järgmine UNGEGNi istung leiab aset kahe aasta pärast. Seni jätkub tegevus töörühmades, millest olulisemad on kohanimede andmehalduse töörühm, latinisatsioonisüsteemide töörühm ja eksonüümide töörühm. Esiletoomist väärib ka UNGEGNi maailma kohanimede andmebaas, peagi valmiv ülemaailmne ametlikele allikatele toetuv autoriteetne andmekogu (erinevalt Google’ist, mis kogub oma andmeid ise). Eesti osaleb aktiivselt kõigis nendes tegevustes.

20230502 130426

Balti jaotise esindus: (vasakult) Tiina Laansalu, Peeter Päll, Maciej Zych (Poola),
Vita Strautniece (Läti)

Vaata järele:

  • UNGEGNi istungi 9. koosolek. Alates 01:53:00 on latinisatsioonisüsteemide töörühma ettekanne, mida esitleb Peeter Päll ja millele järgneb tema tänamine (Catherine Cheetham, Pierre Jaillard).

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!