Skip to main content

Hõimurahvaste rahvusteaduste auhind

Alates 2012. aastast, antakse uurali omariikluseta põlisrahvaste teadustööde eest. Laureaadid kuulutatakse välja hõimupäeval (oktoobri kolmas laupäev).

Alates 2012. aastast tunnustatakse omariikluseta hõimurahvaste teadustöid kahes kategoorias:

Hõimurahvaste rahvusteaduste auhind

  • uurali rahvaste rahvusteaduste (kirjandusteadus, keeleteadus, ajalugu, arheoloogia, etnoloogia, folkloristika) alane teadustöö mis tahes keeles.

Hõimurahvaste teadusauhind

  • mõnes hõimurahvaste keeles avaldatud teadustöö mis tahes erialal.

Auhinnad antakse välja neljal viimasel aastal ilmunud monograafia, kogumiku või koguteosena ilmunud töö eest. Laureaadid valib ekspertidest koosnev hindamiskomisjon ning kinnitab hõimurahvaste programmi juhtkomisjon.

Auhinnafond on 2500 eurot.

Rahvusteaduste auhinna laureaadid

Ühtekokku kandideeris auhinnale 8 soome-ugri teadlast ja kollektiivi.

  • Hõimurahvaste programmi rahvusteaduste auhinna pälvis sel aastal neenetsite vaikimist uurinud lingvist ja antropoloog Roza Laptander. Tunnustuse pälvis ta 2020. aastal Rovaniemis Lapi ülikoolis kaitstud doktoritöö eest teemal “Kui me saime endale põhjapõdrad, kolisime tundrasse elama: Jamali neenetsite suuline ja vaikitud ajalugu”.
  • When we got reindeer, we moved to live to the tundra: The Spoken and Silenced History of the Yamal Nenets
  • Hõimurahvaste teadusauhinna kategoorias, millega tunnustatakse Uurali keeltes avaldatud teadustöid, seekord auhinda välja ei antud.

Ühtekokku kandideeris auhinnale 14 soome-ugri teadlast ja kollektiivi.

  • Hõimurahvaste programmi rahvusteaduste auhinna pälvisid Mordva vabariigi humanitaarteaduste instituudi teadlased – Galina Kurševa, Nina Jurtšenkova ja Igor Zubov – entsüklopeedilise teose “Мордовская мифология” (“Mordva mütoloogia”, Saransk 2020) eest.
  • Tegemist paarkümmend aastat koostatud koguteosega, mis on nii sisult kui ka haardelt võimas ja märgiline kollektiivne uurimus. Teosel on oluline mõju valdkonna teadustööle ning teadmiste levikule laiemas kultuurihuviliste ringis ka väljaspool Mordvat ja Venemaad.
  • Hõimurahvaste teadusauhinna kategoorias, millega tunnustatakse Uurali keeltes avaldatud teadustöid, seekord auhinda välja ei antud.

Ühtekokku kandideeris auhinnale 32 soome-ugri teadlast

  • Uurali rahvaste rahvusteaduste alase teadustöö kategoorias pälvis auhinna Timofei Moldanovi oma teoste „Сакральные песни медвежьего праздника казымских хантов“ (Jakutsk 2017), „Песни реки Казым“ (Tjumen 2019) ja „Медвежьи игрища. Первый день“ (Hantõ-Mansiisk 2019) eest.
    Timofei Moldanov on võtnud endale teadusliku missiooni dokumenteerida, teaduslikult uurida ja lahti seletada handi karupeiede traditsiooni. Tema uurimustest on tuntav sügav kultuuritundmine — konkursile esitatud teosed on vaid osa suuremast tööst, mida Moldanov on selles vallas teinud. Ta on suure pühendumuse ja oma pikaajalise teadusliku tegevuse käigus teinud kättesaadavaks suure hulga handi kultuuriga seotud teadmisi.
  • Uurali keeltes avaldatud teadustöö kategoorias pälvisid auhinna Ivan Tarakanovi ja Natalja Kondratjeva oma uurimustöö eest „Удмурт кыллэн исторической лексикологиезъя ужпумъёс“ (Ižkar 2019). Ivan Tarakanovi (1928–2015) ja Natalja Kondratjeva töö annab põhjaliku ülevaate udmurdi ajaloolisest leksikoloogiast, sh nii sõnavara ajaloo uurimisest kui ka sõnaraamatute ajaloost. Uurimuses tuuakse esile udmurdi sõnavara kihistused alates uurali päritolu sõnadest kuni ühispermi sõnavarani. Samuti vaadeldakse laensõnu turgi keeltest (bulgari, tatari, baškiiri), araabia ja pärsia (tatari keele vahendusel), vene ja teistest indoeuroopa keeltest (vene keele vahendusel).
  • Kuna osaliselt on tegemist Ivan Tarakanovi (1928–2015) mälestusteosega, on raamatusse lisatud ka meenutusi legendaarsest udmurdi keeleteadlasest.

Kas leidsid, et sisu on kasulik?

Jah
Ei
Sinu tagasiside on meieni jõudnud. Aitäh!